The Scottish Parliamentary Elections and the Transformation of Electoral Behaviour - Skutilová, Marie
Nárast decentralizácie a decentralizačných reforiem v Európe v posledných desaťročiach priniesol pozornosť vedcov na volebné správanie vo viacúrovňových volebných systémoch. Niektoré druhy volieb môžu byť pre voličov považované za menej dôležité. V niektorých regiónoch je však dôležitá subštátna úroveň riadenia, čo môže viesť voličov k zmene vnímania regionálnych volieb. V Spojenom kráľovstve sa škótsky parlament stal jedným z najmocnejších regionálnych parlamentov v Európe. Štúdia zhodnotila hlavné rozdiely vo volebnom správaní medzi všeobecnými a regionálnymi voľbami v Škótsku. Použitá bola špeciálna analýza. Rozdielne volebné správanie v regionálnych voľbách bolo výrazne ovplyvnené systémom hlasovania, ktorý pomohol regionálnym nacionalistickým stranám zvýšiť svoju podporu a stať sa hlavnou politickou silou v regióne. Krajské voľby, v prípade Škótska, nemožno vnímť ako menej dôležité.