Ekologickejší a sociálne zodpovedný rozvoj cestovného ruchu v 21. storočí - Krnáčová, Zdena
Cieľom článku je stručný prehľad nových metodických postupov (pôvodných a originálnych metód hodnotenia prírodných, socioekonomických, kultúrno-historických predpokladov potenciálu krajiny) súvisiacich s rozvojom ekologickejšieho cestovného ruchu, ktoré boli aplikované na prípadových štúdiách. Prihliada sa aj na ochranu a zachovanie prírodného a kultúrneho potenciálu krajiny. Obmedzenia cestovania súvisiace s pandémiou ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom zdecimovali odvetvie cestovného ruchu, ktoré je jedným z najdôležitejších odvetví európskeho hospodárstva. Krízu treba vnímať ako príležitosť na modernizáciu cestovného ruchu v Európskej únii, aby bol v budúcnosti ekologickejší a sociálne zodpovednejší.