Oil Price and Geopolitics Risk: New Causality Insights in Frequency-Domain - Mutascu, Mihai
Článok skúma kauzalitu medzi cenou ropy a geopolitickým rizikom na globálnej úrovni pomocou krátkodobého a dlhodobého testu kauzality vo frekvenčnej oblasti v období od mája 1987 do apríla 2020. domény a ďalšie premenné sú tiež brané do úvahy. Kľúčový výsledok tvrdí, že cena ropy je kľúčovým signálom pre geopolitické riziko v krátkodobom (t. j. do 3 mesiacov) a dlhodobom (t. j. viac ako 9 mesiacoch) prostredníctvom svojej zložky hrozieb. Je zaujímavé, že žiadny dôkaz neukazuje, že cena ropy môže vysvetliť geopolitické činy ako také. Výsledky zostávajú silné pod vplyvom globálnej reálnej ekonomickej aktivity na trhu priemyselných komodít. Prekvapivo sa nenašla žiadna príčinná súvislosť od geopolitického rizika po cenu ropy.