Evaluation of Self-Employment Support in a Selected Group of Supported Unemployed With the Same Work Experience - Kalafutová, Anna, 1996-
Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť je jedným z nástrojov ALMM (aktívnych opatrení trhu práce) zameraných na zníženie miery nezamestnanosti. Cieľom výskumnej práce je sledovať udržateľnosť samostatnej zárobkovej činnosti a zamestnanosti u nezamestnaných s pracovnými skúsenosťami v odbornom stavebníctve, remeslách, hutníctve, strojárstve. Výskum sa zameriava na slovenských podporovaných nezamestnaných v rokoch 2012-2016. Udržateľnosť sledujeme v krátkodobom a dlhodobom horizonte podľa sociodemografických a iných faktorov. Prostredníctvom probit modelu sledujeme udržateľnosť príspevku a samostatnej zárobkovej činnosti od 6 mesiacov do 4 rokov po ukončení finančnej podpory. Výsledky ukazujú, že príspevok má vyššiu udržateľnosť zamestnania ako samostatná zárobková činnosť. Dĺžka predchádzajúcej evidencie nezamestnaných (dni) je dôležitou premennou z krátkodobého a dlhodobého hľadiska po skončení poberania finančnej podpory. Z krátkodobého hľadiska zohráva dôležitú úlohu vek podporovaných nezamestnaných. Pre podporených, ktorí sa rozhodli podnikať na základe predchádzajúcich skúseností, je z dlhodobého hľadiska dôležitá udržateľnosť samostatnej zárobkovej činnosti. Výsledky práce môžu pomôcť efektívne vybrať žiadateľov o podporu s praxou v určitých kvalifikovaných oblastiach na základe vybraných faktorov.