Understanding the Determinants of Emigration Decisions Among the Afghan Population - Rahmat, Najib Rahman, 1993-
Táto štúdia skúma faktory ovplyvňujúce rozhodnutia o emigrácii v Afganistane v rokoch 2016 až 2021. Konkrétne analyzuje vplyv ekonomických, sociálnych a demografických faktorov na rozhodovanie o emigrácii pomocou binárneho modelu logistickej regresie a prierezového súboru časových radov. Zistilo sa, že vlastníctvo malých častí pôdy, menej hospodárskych zvierat a nižší príjem pozitívne ovplyvňujú pravdepodobnosť emigrácie, zatiaľ čo vlastníctvo veľkých pozemkov, väčšie množstvo dobytka a vyšší príjem majú negatívnu koreláciu. Sociálne faktory ako politická nestabilita, slabé verejné služby, neistota, násilie a rodinné väzby v zahraničí zohrávajú významnú a pozitívnu úlohu. Demografické faktory, ako je mladý, vzdelaný, slobodný, muž, život v mestských oblastiach a príslušnosť k menším domácnostiam, pozitívne ovplyvňujú rozhodnutie emigrovať, zatiaľ čo nevzdelaní jednotlivci majú negatívny vplyv. Výskum má dôsledky pre verejnú politiku, akademickú obec a medzinárodné darcovské organizácie, pričom zdôrazňuje potrebu riešiť hnacie faktory v zdrojovej krajine. Budúce štúdie môžu rozšíriť analýzu o ďalšie faktory a viaceré krajiny.