Analyzing Automation Technologies and Their Tasks in Patent Texts Using Natural Language Processing - Oleš, Tomáš, 1996-
Technologický pokrok zmenil trh práce a automatizačná technológia je hlavným faktorom ovplyvňujúcim pracovné miesta. Na štúdium jeho vplyvu je dôležité presne merať automatizačné technológie. Patentový text predstavuje nový prístup k pochopeniu technologického pokroku a identifikácii úloh, ktoré môžu vykonávať rôzne automatizačné technológie. Článok používa prístup založený na slovníku na identifikáciu automatizačných technológií z patentového textu a kategorizuje ich do troch skupín: roboty, softvér a umelá inteligencia. Zistili sme, že počet patentov súvisiacich s týmito skupinami od roku 1980 exponenciálne rástol, pričom patenty AI rastú najrýchlejšie od 90. rokov. Väčšina patentov je v rodine patentov Physics (G). Úlohy vykonávané rôznymi skupinami automatizačných technológií sa líšia, pričom roboty sa zameriavajú na montážne úlohy, softvér na spracovanie informácií a AI na vyššie kognitívne úlohy. Takmer všetky technológie majú za cieľ zlepšiť efektivitu a znížiť náklady, podľa popisu patentu.