Vývoj českého cukrovarnictví - Věžník, Antonín
Cukrovarníctvo má v Českej republike významnú históriu, a to tak z hľadiska pestovania cukrovej repy, ako aj výroby cukru. Tento fenomén pretrváva v ČR už viac ako 200 rokov a počas tohto dlhého obdobia prešiel niekoľkými etapami, ktoré mali pozitívny aj negatívny vplyv na historický vývoj českého cukrovarníctva. Cieľom článku je analyzovať české cukrovarníctvo z geografického hľadiska, najmä z hľadiska historického vývoja počtu cukrovarov, ale aj súčasného stavu českého cukrovarníctva. Zhodnotený je aj vplyv spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie na výrobu cukru v ČR a načrtnuté sú možnosti ďalšieho rozvoja tohto odvetvia v ČR. Historický vývoj českého cukrovarníctva je charakterizovaný najmä z hľadiska počtu cukrovarov, ktoré sú uvedené v tabuľkách a grafoch.