Demasifikácia maloobchodnej siete mesta Nitra - Trembošová, Miroslava
Cieľom článku je analýza maloobchodnej siete mesta Nitra z hľadiska geografických postulátov – priestorovosti a funkčnosti. Zároveň sa zhodnotí vzájomný vplyv mesta, obyvateľstva a dopravnej vybavenosti v daných zónach. Demasifikačné procesy vyústili do nasýtenia maloobchodnej siete, ktoré sa naplno prejavili v rokoch 2017 až 2019. Pozornosť sa tým sústredí aj na časové hľadisko, keďže sa porovnáva stav maloobchodnej siete mesta Nitra v roku 2017 a 2019. Pre ciele sa vytvorili dve prieskumné hypotézy: demasifikácia a nasýtenie trhu spôsobí postupný pokles predajní, ale zároveň nárast predajnej plochy predaja potravín, pričom v nadväznosti na prvú otázku sa zvýši podiel predajní s veľkou predajnou plochou (nad 400 m²) na celkovom podiele maloobchodných predajní v meste.