Udržateľnosť siete škôl so základným vzdelávaním v kontexte zmenšujúcej sa populácie žiakov: demografický pokles na Slovensku - Nestorová-Dická, Janetta
Zámerom článku je poukázať na veľkosť populačných zmien v kohortách školopovinných detí vo veku 6 – 14 rokov na Slovensku a v jeho regiónoch a zároveň i na veľkosť zmien v sieti škôl počas obdobia 1996 – 2020. Zo zistených skutočností taktiež článok predvída možné zmeny v súčasnej sieti škôl poskytujúce základné vzdelanie. Na základe prognózy vývoja populácie školopovinných detí do roku 2026 článok navrhuje rizikové regióny z hľadiska ďalšej regresie, či prípadnej progresie siete škôl.