Trends Shaping Sustainable Post-Pandemic Development of the V4 Region in Turbulent Times until 2030 - Gáspár, Judit
Prijatým rámcom je prípadová štúdia regiónu V4 (Poľska, Českej republiky, Slovenska a Maďarska), ktorá ilustruje širšie trendy, ich smerovanie zmien a ich vplyv na celý región. Cieľom tohto príspevku je identifikovať kľúčové trendy a analyzovať, ako môžu uľahčiť alebo spomaliť trvalo udržateľný rozvoj. Dizajn/metodológia/prístup – Príspevok je založený na multidisciplinárnom prehľade literatúry a online štúdii Delphi v reálnom čase vykonanej v štyroch európskych krajinách. Zistenia – Výsledky naznačujú, že vplyv negatívnych trendov na udržateľnosť je oveľa silnejší ako vplyv pozitívnych. Čo sa týka hnacích faktorov trendov, blokátory negatívnych trendov majú oveľa väčší vplyv na udržateľnosť ako blokátory pozitívnych trendov. Štúdia ukazuje, že najvýznamnejšie trendy ovplyvňujúce udržateľnosť sú rozdelené do rôznych oblastí ľudskej činnosti vrátane geopolitiky, sociálnych otázok, vzdelávania, životného prostredia, technológií a zdravia.