Analysis of the Capital Structure of the Company in the Period Before and During the COVID-19 Pandemic - Rimeš, Michal, 1996-
Táto práca sumarizuje optimálnu kapitálovú štruktúru a porovnáva obdobie pred a počas pandémie COVID-19. Pomocou analýzy finančných výkazov sa zaoberáme primeranosťou kapitálovej štruktúry, pričom vychádzame z dostupnej literatúry, ktorá popisuje klasické aj súčasné modely. Dospeli sme k záveru, že nízka úverová zadlženosť spoločnosti bola pre spoločnosti počas obdobia pandémie veľmi výhodná, keďže spoločnosti s vysokým úverovým zaťažením boli oveľa náchylnejšie na platobnú neschopnosť. Nami sledovaná spoločnosť čerpá cudzie zdroje krytia najmä zo zdrojov konsolidovaného celku, čo je obrovská konkurenčná výhoda, no uvedomujeme si, že nie každá spoločnosť má takéto možnosti. Okrem toho je potrebné sledovať ukazovatele likvidity, pretože naša analýza ukázala, že hoci je nami sledovaná spoločnosť finančne zdravá a vo výbornej kondícii, môže mať problémy so splácaním svojich záväzkov, keďže jej ukazovatele likvidity sú pod optimálnou hranicou pre dlho.