Vybrané aspekty ukladania a vymáhania miestnych daní a poplatkov - Ondrová, Júlia
V podmienkach Slovenskej republiky predstavujú obec a vyšší územný celok základ územnej samosprávy. Územná samospráva zasahuje výkonom svojich právomocí do života každého subjektu práva. Vo vzťahu k obciam a vyšším územným celkom je dôležitá fiškálna decentralizácia, v rámci ktorej dochádza k účelnému prerozdeľovaniu úloh medzi štát a ďalšie úrovne územnej samosprávy v rámci zabezpečenia verejných zdrojov a výdavkov, pričom celý proces súčasne zohľadňuje charakteristické rysy príslušného regiónu.