Boj proti alkoholizmu a opilstvu (nielen) v ľudovodemokratickom Československu - Laclavíková, Miriam
Trestný čin opilstva ako výraz zodpovednosti za zavinené privodenie si nepríčetnosti bol zavedený do československého trestného práva v roku 1950. Trestal sa zásadne nižšou sankciou, než akou by bol potrestaný samotný čin spáchaný v nepríčetnosti. V Trestnom zákone z roku 1961 bol tento koncept opustený a konštatovalo sa v podstate to, že páchateľ, ktorý sa privedie do nepríčetnosti, je za svoje konanie zodpovedný rovnako ako príčetný páchateľ. Táto zodpovednosť za výsledok bez zavinenia (v rozpore s princípmi trestného práva) však viedla k tomu, že v roku 1991 sa trestný čin opilstva znovu zaviedol a platí na Slovensku až dodnes. Recentná snaha o jeho zrušenie sa stretla s odmietnutím, a zdá sa, že napokon sa do konečného znenia novely Trestného zákona predstavenej v roku 2022 zrušenie trestného činu opilstva nedostane.