Teória a prax obecnej samosprávy - Palúš, Igor
Autor v príspevku analyzuje vzťah teórie a praxe obecnej samosprávy aplikujúc ho na legislatívu dotýkajúcu sa obecných samospráv, pôsobnosť obce a fenomén malých obcí ako súčasti slovenskej obecnej samosprávy. Poukazuje na problémy dlhodobejšieho charakteru, i tie, ktoré priniesla pandémia Covid 19 a prebiehajúca energetická kríza. Naznačuje možné východiská z daného stavu, ktoré argumentačne zdôvodňuje. Osobitne zvýrazňuje požiadavku reformy obecného zriadenia, ktorú považuje za základ efektívneho fungovania územnej samosprávy ako jedného z princípov slovenského konštitucionalizmu.