Obecné podmínky vzniku smlouvy - Novotný, Jiří
Základným právnym inštitútom práva súkromného, ktorým účastníci právnych vzťahovmedzi sebou zakladajú vzájomné práva a povinnosti, je zmluva. Zmluvou strany vytvárajú pravidlá, ktorými sa má ich vzájomný vzťah upravovať a ktorými sa majú strany riadiť. Limitom takto vytvoreného autonómneho práva medzi subjektmi je však súlad jej obsahu s právnym poriadkom. Zmluva, hoci nie je prameňom práva, je právotvornou z toho dôvodu, že v medziach kogentného práva vytvára práva a záväzky medzi zmluvnými stranami. Nevyhnutným na vznik zmluvy a vzniku právnych následkov je nielen súhlas zmluvných strán s jej obsahom, ale predovšetkým splnenie predpokladov pre vznik zmluvy. Na úrovni Únie sa už pred prelomom tisícročia pracovalo na zmluvných pravidlách pre riadne fungovanie vnútorného trhu, ktorých výsledkom bola publikácia návrhu spoločného referenčného rámca (DCFR) v roku 2008, ktorý obsahuje najmä zásady, definície a modelové pravidlá zostavené s cieľom zvýšiť súdržnosť acquis Spoločenstva v oblasti zmluvného práva. Článok sa venuje úvahám autorov DCFR nad všeobecnými pravidlami pre vznik zmluvy.