The Impact of Stress on Work Performance and Employee Turnover: An Empirical Literature Review - Trchalíková, Pavlína
V dnešnom svete sa pracovný stres stáva čoraz bežnejším v rôznych profesiách a výrazne ovplyvňuje produktivitu a pracovný výkon jednotlivca. Analýza štúdií, ktoré skúmajú stres a jeho účinky na pracovný výkon a fluktuáciu zamestnancov. Vybrané štúdie boli zamerané na zamestnancov z rôznych oblastí ako je bankovníctvo, obchod, zdravotníctvo, gastronómia a iné. Na základe analýzy môže nižšia úroveň stresu pozitívne ovplyvniť pracovný výkon tým, že ho motivuje a zvyšuje. Vyššia miera stresu však vedie k zníženiu pracovného výkonu a pracovnej nespokojnosti, čo môže v konečnom dôsledku vyústiť až do rozhodnutia opustiť prácu z dlhodobého hľadiska.