Vyhodnocovanie mimoriadne nízkej ponuky podľa zákona o verejnom obstarávaní - Tazberík, Ján Miloslav
Jedným z hlavných účelov právnej úpravy inštitútu mimoriadne nízkej ponuky je ochrana verejného obstarávateľa, obstarávateľa, ako aj jednotlivých uchádzačov pred nereálnymi ponukami na realizáciu zákazky zo strany uchádzačov. Ďalším dôležitým účelom je ochrana verejného záujmu v súvislosti s nedodržiavaním povinností vyplývajúcich zo všeobecne záväzných právnych predpisov (napr. minimálne mzdy, životné prostredie). Prostredníctvom vylúčenia mimoriadne nízkej ponuky je verejný obstarávateľ a obstarávateľ chránený pred nebezpečenstvom uzavretia zmluvy s takým uchádzačom, ktorý by nebol neskôr schopný splniť svoje záväzky vyplývajúce z uzavretej zmluvy.