Rozvoj miest smerujúci k predchádzaniu sociálnym nerovnostiam - Vadkertiová, Silvia
Rozvoj miest by mal byť založený na princípoch trvalo udržateľného rozvoja, ktorý umožňuje prepojenie hospodárskych, sociálnych, environmentálnych a kultúrnych cieľov. Predpokladom efektívneho trvalo udržateľného rozvoja miest je integrovaný prístup k plánovaniu rozvoja, vytváraniu a ďalšiemu rozvíjaniu vzťahu medzi mestom a jeho funkčným územím, mestským regiónom a medzi mestom a vidiekom, atď. Globálna urbanizácia zažíva najprudší nárast v histórii ľudstva, pričom polovica svetovej populácie teraz žije v mestách. Mestá všade poháňajú ekonomiku a možno ich považovať za katalyzátor kreativity a inovácií. Dnešný mestský rozvoj je postavený na logike trhu s nehnuteľnosťami a výrazne prispieva k sociálnym a ekonomickým nerovnostiam (nielen) na Slovensku.