The Effectiveness of a Negative Interest Rate Policy - Onofri, Marco
V dynamickom stochastickom modeli všeobecnej rovnováhy, ktorý je kalibrovaný pre eurozónu, môže mať politika negatívnych úrokových sadzieb (NIRP) kontrakčné účinky na ekonomiku, keď úrokové sadzby na vklady domácností dosiahnu nulovú dolnú hranicu a takéto vklady sú jediným zdrojom bankové financovanie a úspory domácností. Zavedením dodatočných aktív do portfólií domácností a alternatívnych zdrojov financovania bánk, ako sú bankové dlhopisy, sa však NIRP stáva expanzívnym. Keďže obe vlastnosti dobre charakterizujú eurozónu, sú nevyhnutné na skúmanie účinnosti politík NIRP.