Cohesion Policy and Citizens' Identification with the European Union - Výrostová, Eva
Európska identita sa uznáva ako dôležitý prvok udržateľnosti Európskej únie (EÚ). Môže byť ovplyvnená ekonomickými výhodami z členstva v EÚ a kombináciou historických, kultúrnych, sociálnych, ekonomických a politických faktorov. Príspevok sa zameriava na identifikáciu vzťahu medzi identifikáciou občanov s EÚ a výdavkami na politiku súdržnosti ako možno jeden z najviditeľnejších prínosov členstva v EÚ na regionálnej úrovni. Výsledky ekonometrickej analýzy ukazujú, že identifikácia s EÚ je vyššia v regiónoch s vyššími výdavkami z fondov EÚ a lepšou sociálno-ekonomickou situáciou. Zdá sa, že európsku identitu pozitívne ovplyvňujú vnímané výhody EÚ, pochopenie toho, ako EÚ funguje, a presvedčenie, že v EÚ sa berú do úvahy záujmy krajiny. Okrem toho sa potvrdzuje pozitívny vzťah medzi povedomím o politike súdržnosti a identifikáciou s EÚ.