Challenges for Healthcare Managers in 2023 - Vozár, Vladimír
Manažéri v oblasti zdravotníctva čelia mnohým výzvam, ktoré sú špecifické pre túto oblasť a sú spôsobené dynamickým a neustále sa meniacim zdravotníckym prostredím. Výskumná vzorka a cieľ výskumu: Hlavným cieľom výskumu bolo zhodnotiť významné aspekty financovania a organizácie systémov zdravotníctva, zosumarizovať predpoklady úspešného fungovania systému zdravotníctva, posúdiť faktory ovplyvňujúce výdavky na zdravotníctvo a predpovedať výzvy, ktorým budú manažéri zdravotníctva čeliť v roku 2023. na mikro (jednotlivé zdravotnícke zariadenia) aj makro (systém zdravotníctva na Slovensku) úrovni. Výskumná vzorka bola vybraná zámerným výberom a tvorilo ju 109 respondentov: manažéri zdravotníctva (n=16), odborníci z oblasti manažmentu zdravia (n=15), odborníci z oblasti ľudských zdrojov (n=19), riaditelia zdravotnícke zariadenia (n=10), zdravotnícky (n=28) a pomocný zdravotnícky personál (n=21). Metódy: Štatistické testovanie sa uskutočnilo pomocou metód inferenčnej štatistiky: t-test nezávislých vzoriek sa použil na porovnanie priemerného skóre medzi dvoma skupinami (RQ1 a RQ2) a jednosmerná analýza rozptylu (ANOVA) na porovnanie priemerných skóre medzi tri skupiny (RQ 3). Výsledky: Zistili sme, že v názoroch respondentov na výzvy pre manažérov zdravotníctva v roku 2023 nie sú rozdiely podľa ich pracovného zaradenia, typu zdravotníckeho zariadenia, v ktorom pracujú, ani podľa dĺžky praxe.