The Long-Run Redistributive Effects of Monetary Policy - Bustamante, Christian
Pomocou všeobecného rovnovážneho teoretického modelu hľadania peňazí študujem dlhodobé distribučné účinky menovej politiky. V mojom modeli heterogénni agenti obchodujú bilaterálne na frikčnom trhu a šetria pomocou hotovosti a nelikvidných krátkodobých nominálnych vládnych dlhopisov. Efekty bohatstva spôsobujú pomalé úpravy portfólií agentov po ich obchodnej činnosti na decentralizovaných trhoch, čo vedie k pretrvávajúcej a nedegenerovanej distribúcii aktív. Model reprodukuje rozdelenie úrovní aktív a portfólií medzi domácnosti pozorované v údajoch. Ukazujem, že keďže majetková nerovnosť zvyšuje výskyt neefektívnosti v decentralizovanom obchodovaní, politiky, ktoré zlepšujú schopnosť sebapoistiť sa proti idiosynkratickým šokom, zlepšujú blahobyt a prerozdeľujú zdroje smerom k agentom, ktorí sú relatívne chudobní a majú obmedzenejšiu likviditu.