Rozvoj „E-governmentu“ na Slovensku v medzinárodnej perspektíve - Pisár, Peter
„E-government“ predstavuje jednu z kľúčových dimenzií súčasných reforiem verejného sektora vo všetkých krajinách. Jeho rastúce využívanie je spojené s očakávaním vyššej miery transparentnosti, zlepšenia komunikácie verejnej správy s občanmi a zvyšovania zodpovednosti verejnej správy voči všetkým sociálnym aktérom. Z pohľadu medzinárodných organizácií stav EG v rámci EÚ komplexne mapuje Európska komisia „Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti“ a „eGovernment Benchmark“. Viaceré ukazovatele EG sleduje aj štatistika Eurostatu a iné. Slovensko, podobne ako iné krajiny, investuje obrovské prostriedky do rozvoja „e-governmentu“ a tieto prostriedky by mali priniesť viditeľné efekty. Aby sme prispeli do tejto diskusie, úlohou nášho článku je zmapovať vývoj „e-governmentu“ na Slovensku z pohľadu vývoja postavenia Slovenskej republiky v kľúčových indikátoroch „e-governmentu“ “ monitoruje Európska únia. Poskytuje konkrétne návrhy a odporúčania pre ďalší rozvoj e-governmentu v kontexte politík EÚ a SR.