Digital Tools for Improving the Efficiency of Public Procurement in the Republic of Kazakhstan - Yesmagambetov, Daulet
Otázka efektívnosti verejného obstarávania sa stáva čoraz aktuálnejšou v kontexte pozorovaného rozpočtového deficitu v Kazachstane. Vzhľadom na problémy efektívnosti verejného obstarávania mnohí výskumníci analyzujú štádium identifikácie dodávateľa. Pri obstarávaní prác je však fáza realizácie rovnako, ak nie viac, dôležitá pre efektívnosť. Analýza pracovného procesu v Kazachstane odhalila problémy súvisiace s kontrolou kvality vykonaných prác a použitých stavebných materiálov, ako aj obmedzenú konkurenciu pri ich obstarávaní. V tomto smere, aby sa zabezpečila najlepšia kombinácia ceny a kvality práce, autori navrhli model verejného obstarávania prác pomocou digitálnych nástrojov. ​