Prehľad publikovaných empirických štúdií pre mapovanie hodnotenia a využitia finančných nástrojov pri podpore rozvoja ľudského kapitálu - Honzová, Stanislava
Význam rozvoja ľudského kapitálu sa v súčasnosti stáva kľúčovým determinantom prosperity krajiny na ekonomickej a sociálnej úrovni. Keďže vzdelávanie a zamestnanosť patria medzi kľúčové determinanty rozvoja ľudského kapitálu, podpora zo zdrojov EÚ, či už formou dotácií alebo návratnej finančnej pomoci, prebieha prostredníctvom ESF. Prehľadová štúdia má za cieľ zhodnotiť prehľad dostupnej literatúry, ktorá mapuje spôsoby využitia metód hodnotenia využívania finančných nástrojov zo zdrojov ESF a zisťovanie ich vplyvu na tvorbu politík vzdelávania a zamestnanosti v krajinách EÚ. Práca pozostáva z prehľadu 58 štúdií, ktoré boli publikované od roku 2003 do roku 2022. Na základe empirických zistení výsledkov výskumov publikovaných štúdií na úrovni Európskej únie, pozitívny vplyv využitia návratných zdrojov financovania z tzv. Analyzoval sa ESF na podporu zamestnanosti a vzdelávania, ktorý predstavuje aktivačný prostriedok pre rast pracovných miest a dlhodobý rozvoj krajiny. Výsledky štúdií ukazujú, že prostredníctvom výhodného financovania z fondov EÚ má využitie prostriedkov na rozvoj ľudského kapitálu pozitívny vplyv na prosperitu firiem a ekonomický rozvoj krajiny, a preto má financovanie ľudského kapitálu pozitívny prínos z dlhodobého hľadiska. ​