Lobing a jeho dopad na rozhodovací proces - Hudáková, Veronika
Cieľom práce je poukázať na lobing ako legálnu a legitímnu formu sprostredkovania a ovplyvňovania záujmov, ktorú treba jednoznačne odlíšiť od korupcie. Testovanie dotazníkovou metódou bolo realizované na vzorke 30 respondentov. Respondenti vnímajú lobing na Slovensku skôr negatívne ako pozitívne – najmä v súvislosti s verejným obstarávaním, ale aj z dôvodu nevyjasnenosti, o čom lobing vlastne je. Z výsledkov dotazníka tiež vyplýva, že správna komunikácia, korektnosť a profesionalita sú najdôležitejšie vlastnosti, ktoré by lobista mal mať, aj keď je to vzhľadom na danú spoločnosť veľmi náročné.