Understanding post-COVID Inflation Dynamics - Harding, Martín
Navrhujeme makroekonomický model s nelineárnou Phillipsovou krivkou, ktorá má plochý sklon, keď sú inflačné tlaky tlmené, a strmší, keď sú inflačné tlaky zvýšené. Nelineárna Phillipsova krivka v našom modeli vzniká v dôsledku kvázi zalomeného harmonogramu dopytu po tovaroch vyrábaných firmami. Náš model môže spoločne zodpovedať za mierny pokles inflácie počas Veľkej recesie a prudký nárast inflácie počas obdobia po COVID. Pretože náš model predpokladá silnejší prenos šokov, keď je inflácia vysoká, generuje podmienenú heteroskedasticitu v inflácii a inflačnom riziku.