Profit Efficiency and its determinants in the Agricultural - Arbelo-Pérez, Marta
Väčšina empirických štúdií hodnotiacich efektívnosť v poľnohospodárskom sektore odhaduje nákladovú efektívnosť za predpokladu homogenity medzi firmami. Dosiahnutie cieľa maximalizácie zisku si však vyžaduje tak minimalizáciu nákladov, ako aj maximalizáciu výnosov. Na rozdiel od nákladovej efektívnosti koncept efektívnosti zisku zohľadňuje chyby na strane vstupov aj výstupov, a preto je vhodnejší na hodnotenie celkovej výkonnosti firiem. Tento článok odhaduje efektívnosť zisku a jej determinanty v poľnohospodárskom sektore v Španielsku pomocou Bayesovho stochastického hraničného modelu s náhodnými koeficientmi.