Analysis of Disinvestments in CEE Countries? - Darmo, Ľubomír, 1984-
Priame zahraničné investície boli dlhodobo považované za stabilný kapitálový tok do ekonomiky s prevládajúcimi pozitívnymi vplyvmi na ekonomickú aktivitu. Krajiny strednej a východnej Európy zaznamenali veľký prílev zahraničných investícií, ktoré napomáhajú transformačnému procesu odštartovanému začiatkom 90. rokov. Veľa zahraničných investícií sa však snažilo o efektívnosť, berúc do úvahy cenu práce, ktorá bola relatívne dobre vzdelaná a skúsená, no v porovnaní s domácou krajinou investovala nižšie. Samozrejme, existovali aj investície do hľadania zdrojov a hľadania lokality, ale nákladová efektívnosť prilákala mnohých investorov. V dôsledku zmien vo svetovom podnikateľskom prostredí však priame zahraničné investície už nie sú stabilnou formou investícií