Consequences of Low Financial Literacy of the Population in Slovakia - Novák, Marcel, 1979-
Článok je spracovaný na tému dôsledkov nízkej finančnej gramotnosti obyvateľstva na Slovensku. Cieľom príspevku je poskytnúť pohľad na mikroekonomické súvislosti medzi nižšou finančnou gramotnosťou slovenskej populácie a rastúcou zadlženosťou domácností na slovenskom finančnom trhu. V tomto príspevku budem analyzovať príčiny a dôsledky zadlžovania slovenských domácností na základe môjho osobného dotazníkového prieskumu. Výsledky naznačujú existenciu pozitívnej korelácie medzi finančnou gramotnosťou a úrovňou ukončeného vzdelania. Jednotlivci bez akejkoľvek formy dlhu sú finančne gramotnejší. Ak jednotlivci nedokážu míňať svoje peniaze efektívne a míňajú ich neuvážene, môže to viesť k ich dlhu.