Beef, Lamb, Pork and Poultry Meat Commodity Prices: Historical Fluctuations and Synchronisation with a Focus on Recent Global Crises - Calvia, Massimiliano
Táto práca sa zaoberá krátkodobými výkyvmi nominálnych globálnych cien mäsových komodít, teda hovädzieho, jahňacieho, bravčového a hydinového mäsa, od januára 1980 do októbra 2023, teda vrátane pandémie COVID-19 a rusko-ukrajinského konfliktu. Snaží sa odpovedať na otázky: ako sa historicky správajú výkyvy cien mäsových komodít? Sú ceny mäsových komodít synchronizované? Vykazujú ich spoločné hnutia špecifické črty počas nedávnych globálnych kríz, ako je pandémia COVID-19 a rusko-ukrajinská vojna? Pomocou „klasického“ rámca analýzy cyklu práca poskytuje sériu bodov obratu, na základe ktorých sa generujú štatistiky o trvaní fáz a cyklov a amplitúdach.