Impact of External Shocks on International Corn Price Fluctuations - Liu, Shuai
Vonkajší šok, ktorý predstavuje COVID-19, spôsobil v posledných rokoch výrazné výkyvy svetových cien kukurice. Na základe týždenných údajov o medzinárodných cenách kukurice v rokoch 2020 až 2023 táto práca konštruuje modely triedy autoregresnej podmienenej heteroskedasticity (ARCH) a časovo premenných parametrov – vektorovej autoregresie (TVP-VAR). Po analýze charakteristík kolísania cien kukurice ďalej analyzuje vplyv vonkajších neistôt, ako je COVID-19, medzinárodné financie, termínovaný trh s kukuricou a medzinárodný export kukurice na kolísanie cien kukurice. Výsledky ukazujú, že medzinárodné kolísanie cien kukurice má vždy výraznú asymetriu. Vplyv minulých zmien na budúcnosť sa však postupne vytratí a trh s kukuricou sa nevyznačuje vysokým rizikom a vysokým výnosom kvôli fenoménu plochých alebo klesajúcich absolútnych výnosov v obdobiach vysokej volatility.