Daňový bonus na zaplatené úroky a pomoc pri splácaní úverov na bývanie od 1. 1. 2024 - Jarinkovičová, Valéria
Témou článku je aktuálna problematika daňového zvýhodnenia fyzických osôb pri splácaní úverov na bývanie vo forme daňového bonusu na zaplatené úroky podľa zákona o dani z príjmov v z. n. p., a to v znení účinnom do konca roku 2023, v zmenenom znení účinnom od 1. 1. 2024, ako aj špecifického inštitútu „daňového bonusu zo zvýšenia zaplatenej splátky úveru na bývanie z dôvodu nárastu úroku“, zavedeného len pre rok 2023, pričom v stručnosti sa poukazuje aj na ďalšiu novú (nie daňovú) formu zvýhodnenia v súlade so zákonom č. 526/2023 Z. z. o pomoci pri splácaní úveru na bývanie a o zmene a doplnení niektorých zákonov. V článku sú uvedené viaceré príklady na výpočet predmetných daňových zvýhodnení, pričom jeho súčasť tvorí vyplnené tlačivo daňového priznania za rok 2023 v nadväznosti na jeden z konkrétnych príkladov.