Regulation of digital services –(not) covered under the digital services act ? - Sopúchová, Soňa
Regulácia digitálnych služieb v súčasnosti zaznamenáva výrazný rast, a to predovšetkým z dôvodu prijatia novej právnej úpravy na úrovni Európskej únie, konkrétne zákona o digitálnych službách. Digitálne služby zohrávajú kľúčovú úlohu v hospodárstve krajiny tým, že uľahčujú cezhraničný obchod a umožňujú podnikateľom osloviť rozsiahlu používateľskú základňu, ktorú často tvoria spotrebitelia. Napriek svojim výhodám tieto služby prinášajú aj značné riziká, najmä v súvislosti s ich rozšíreným a náročnejším regulovateľným využívaním. Popri ich pozitívnom vplyve výrazne prispievajú aj k šíreniu nelegálnych a škodlivých informácií. V posledných rokoch došlo k výraznému rozvoju a využívaniu nových elektronických informačných systémov v zdravotníctve sprevádzaných elektronickými službami zdravotníctva