Prebisch-Singer Hypothesis and the World-System Theory: How do they Deviate from the Classical Development Paradigm? - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
V post-vývojovej literatúre bola klasická vývojová paradigma identifikovaná ako dominantná perspektíva, ktorá vo svojich hlavných princípoch zostáva dominantná aj dnes. Cieľom tohto príspevku je predstaviť klasickú rozvojovú paradigmu a ukázať dve heterodoxné teórie z medzinárodnej politickej ekonómie a analyzovať, ako sa tieto dve teórie odchyľujú od klasickej rozvojovej paradigmy. Ako taký je tento príspevok príspevkom do širšej oblasti kritických rozvojových štúdií a obohacuje aj oblasť medzinárodnej politickej ekonómie. Odchýlka spočíva v tom, že liberalizáciu obchodu vnímame nie nevyhnutne ako obojstranne výhodnú situáciu a zároveň sa namiesto metodologického nacionalizmu zameriavame na globálny trh.