Internal Migration from and to Municipalities in Slovakia with the Highest Proportion of People Living in Roma Settlements - Slavíková, Nikoleta
Obce na Slovensku s majoritnou komunitou žijúcou v rómskych osadách sú vyznačované niekoľkými špecifickými vlastnosťami. Procesu migrácie sa však venovala len obmedzená pozornosť Hlavným cieľom článku je analýza vnútornej migrácie vo vybraných oblastiach obce s najvyšším podielom (viac ako 80 %) ľudí žijúcich v rómskych osadách. Pokúsili sme sa identifikovať celkový objem a intenzitu vnútornej migrácie z a do analyzovaných obcí. Nami získané výsledky potvrdili nižšiu migračnú dynamiku v týchto obciach. Aj to sme zistili, že ekonomické faktory nezohrávajú pri migrácii v rámci Slovenska významnú úlohu. Najdôležitejšie dôvody pre migráciu bolo bývanie pre mladších ľudí, ktorí nasledovali člena rodiny ktorý migroval, vo vyššom veku sú to zdravotné dôvody. Faktor nižšieho veku ľudí migrujúcich medzi obcami je aj ten, že títo ľudia majú tendenciu dokončiť vzdelanie a niektorí začínajú meniť rodinný stav (plodenie detí, manželstvo) skôr ako u majoritnej populácie. Vyššia šanca na migráciu bola potvrdená u vzdelanejších osôb, mladších ľudí a aj u nezosobášených. Výsledky tiež potvrdili relatívne úzku geografickú oblasť v ktorej dochádza k migrácii, využívanie kratšej vzdialenosti.