Fiscal Savings of Czech Municipalities: Precaution or Inaction of Their Administration? - Sedmihradská, Lucie
České obce si držia značný a rastúci objem bankových vkladov. Analýza determinantov nerezervovaných vkladov v roku 2021 naznačuje, že obce sú preventívne a hromadia fiškálne rezervy, ak môžu a robia to na stabilizáciu svojho rozpočtového hospodárenia. Známky nízkej aktivity samosprávy ako nízka tvorba nového majetku a nízke plnenie schváleného rozpočtu nesúviseli s objemom nerezervovaných vkladov v roku 2021. Zmena vplyvu zadlženosti obce na fiškálne úspory zo silne negatívneho na slabý pozitívny medzi rokmi 2016 a 2021 si vyžaduje ďalší výskum o vplyve zavedenia novej regulácie miestneho dlhu.