When Daces Bite Deeper Than Sharks – Does the SMEs Public Subsidy Dose Matter? - Špetlík, Václav
Jednou z hlavných priorít EÚ je zvýšiť konkurencieschopnosť jej členských štátov prostredníctvom dotácií z európskych štrukturálnych fondov. Keďže MSP sú kľúčovými prvkami konkurencieschopnosti, je dôležitá ich podpora prostredníctvom rôznych dotačných programov. Ako však ukazuje náš výskum, rozdelenie finančných prostriedkov medzi MSP je značne nerovnomerné. Zatiaľ čo niektoré MSP sú v získavaní dotácií veľmi úspešné, iné (najmä tie najmenšie) nie. Pomocou rozsiahleho súboru údajov českých spoločností sme identifikovali dotačné „žraloky“, ktoré dostávajú niekoľkonásobne viac prostriedkov v porovnaní s priemernými „lososmi“ a slabo podporovanými „dacemi“. Pri použití kontrafaktuálneho dizajnu s kontrolou dotačnej dávky a braním produktivity práce ako proxy konkurencieschopnosti sme zistili, že na dávke dotácie skutočne záleží. Zdá sa, že čím vyššia dávka, tým nižší vplyv na konkurencieschopnosť. Keďže dotácie v priemere viedli k vyššej konkurencieschopnosti príjemcov, dotácie výrazne predbehli žralokov. Z politického hľadiska by obmedzenie podpory na jedného príjemcu mohlo viesť k vyššej účinnosti podporných programov. Táto štúdia tiež zdôrazňuje význam dotačnej dávky v hodnotiacej praxi a výskume