Quality of Management Processes as a Determinant of NGOs‘ Sustainability - Miškolci, Simona
Kvalita riadiacich procesov a výkonnosti neziskových organizácií v regióne sú základnými predpokladmi pre zvyšovanie udržateľnosti sociálnej podpory prostredníctvom MVO. Príspevok sumarizuje výsledky hodnotiacej štúdie na základe analýzy cyklu Plan-Do-Contoll-Act (PDCA). Kvalita procesov riadenia bola samohodnotená na základe analýzy cyklu PDCA v 79 MVO, ktorá prebiehala v rokoch 2015–2019 s prijímateľmi dotácií sociálnej podpory samosprávy Juhomoravského kraja. Na porovnanie celkovej úrovne kvality riadenia participujúcich mimovládnych organizácií bol navrhnutý kompozitný ukazovateľ. Výsledky identifikovali významný priestor na zlepšenie v plánovaní, fundraisingu, riadení práce s dobrovoľníkmi a systematickom využívaní dát na zlepšenie výkonnosti MVO. Na základe pochopenia súčasnej úrovne procesov manažérstva kvality sú odvodené odporúčania na zvýšenie udržateľnosti MVO a efektívnosti regionálnej podpory.