Prospect Theory and Asset Allocation - Fortin, Ines
Študujeme alokáciu aktív investora s preferenciami prospektovej teórie (PT). Najprv analyticky riešime problém dvoch aktív PT investora pre jedno bezrizikové a jedno rizikové aktívum a zistíme, že referenčný výnos a úroveň averzie k riziku alebo hľadania rizika (zníženie citlivosti) ovplyvňujú inak menej ambicióznych a ambicióznejších investorov. : Menej ambiciózny investor znižuje svoju expozíciu voči rizikovému aktívu pri zvyšovaní svojho referenčného výnosu alebo úrovne klesajúcej citlivosti, zatiaľ čo ambicióznejší investor zvyšuje svoju expozíciu voči rizikovému aktívu, keď zvyšuje svoj referenčný výnos alebo úroveň klesajúcej citlivosti. Menej aj viac ambiciózni investori však znižujú svoju expozíciu voči rizikovému aktívu, keď zvyšujú mieru averzie voči stratám. V komplexnej analýze citlivosti skúmame, ako rôzne aspekty preferencií PT investorky prispievajú k jej riskovaniu, výkonnosti a šťastiu.