Adjusting the Lens – Quality Management in V4 Countries through Times of Crises - Zapłata, Sławomir
Myšlienkou štúdie je pochopiť fluktuáciu riadenia kvality v závislosti od organizačného kontextu. Primárnym cieľom tohto článku je analyzovať zmeny v manažérstve kvality v štyroch krajinách zoskupených vo V4 (V4) v prizme makroekonomických kríz za posledných päť rokov. Bola formulovaná nasledujúca výskumná otázka: Čo ovplyvňuje saturáciu trhu s formálnym prístupom k manažérstvu kvality (certifikáty ISO 9001) a kedy? Úvahy sú založené na systematickom prehľade literatúry (SLR) a analýze dlhodobých údajov prieskumu ISO – certifikácie. Dáta boli porovnávané medzi krajinami V4 a bol urobený pokus spojiť výsledky s celohospodárskymi ukazovateľmi, najmä v turbulentnom prostredí. Výsledky neukazujú žiadne jasné a jednosmerné vzťahy medzi počtom certifikácií ISO 9001 a makroekonomickými údajmi. Toto bolo identifikované pre skupinu V4 ako celok, ako aj pre jednotlivé krajiny.