Kto riadi úrady práce? Politizácia na úrovni riadiacich pozícií v podriadených organizáciách - Bayerová, Petra
Politizácia vysokých štátnych úradníkov sa v súčasnosti skúma prevažne na úrovni ministerstiev, zatiaľ čo na úrovni agentúr sa táto téma prehliada. S cieľom vyplniť túto výskumnú medzeru sa tento výskum zameriava na politizáciu vyšších štátnych úradníkov na úrovni agentúr a skúma ju na prípadovej štúdii riaditeľov úradov práce, ktorí nastúpili do funkcie v období rokov 2010 až 2020. Predkladaný článok je jedinečnou prípadovou štúdiou politizácie vyšších štátnych úradníkov, ktorých spôsob prijímania sa v priebehu času menil (medzi meritokratickým prijímaním a politickým menovaním). Hlavným cieľom výskumu je zistiť fluktuáciu riaditeľov úradov práce v obdobiach zmien vlády, zmien na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj zmien v procese ich prijímania. Výskum dospel k záveru o vyššej fluktuácii v obdobiach, keď boli riaditelia úradov práce politicky menovaní, po parlamentných voľbách, pričom zmeny v postavení ministra práce, sociálnych vecí a rodiny nemali vplyv na fluktuáciu riaditeľov úradov práce.