Die Beziehung zwischen Persönlichkeitsmerkmalen und finanziellen Entscheidungen und der Einfluss auf das Stressempfinden - Güttler, Victoria, 1997-
Osobnostné vlastnosti zohrávajú pri finančnom rozhodovaní vplyvnú úlohu, najmä z hľadiska hodnotenia rizika, podstupovania rizika a typu rozhodovania. Tento článok sa pomocou prehľadu literatúry zameriava na štyri rôzne osobnostné črty a z nich vyplývajúce typy rozhodovania: konzervatívny, umiernený, orientovaný na rast alebo agresívny. Okrem toho je integrovaný model osobnosti Big Five podľa Costu a McCrae (1997). Zistilo sa, že jednotlivé osobnostné dimenzie majú rôzny vplyv na všeobecné finančné rozhodnutia, ako aj predpovedanie pravdepodobnosti, či a aké riziko podstúpi. Spontánne alebo nepružné činy môžu tiež ovplyvniť finančné rozhodnutie z dôvodu osobnosti. Okrem týchto charakteristík existujú aj iné ovplyvňujúce faktory, ako sú hormóny. Stres je vždy vnímaný inak, ale v závislosti od osobnostných vlastností môže byť silnejší alebo slabší a môže mať dokonca pozitívny vplyv na rozhodnutia. Finančné rozhodnutia, ktoré sú v rozpore s vašimi vlastnými osobnostnými črtami, môžu spôsobiť stres.