Determinants of Personal Risk Financing Strategies - Brokešová, Zuzana, 1985-
Nepriaznivé príjmové šoky môžu mať značný dosah na krátkodobú a dlhodobú finančnú stabilitu jednotlivcov a domácností. Optimálna reakcia na vystavenie sa riziku je determinovaná efektívnou voľbou stratégie riadenia rizík využitím poistenia, sporenia a ďalších nástrojov. Jednotlivci a domácnosti sa však v týchto situáciách nie vždy rozhodujú optimálne. Článok skúma determinanty rozhodovania jednotlivcov o implementácii stratégií rizikového financovania. Testujeme demografické, ekonomické a osobné charakteristiky (vrátane rizikového postoja a finančnej gramotnosti) s cieľom identifikovať relevantné faktory spojené s odlišným správaním sa pri riadení osobných rizík. Vychádzame z údajov z prieskumu realizovaného v SR.