Prostředí jako klíčová proměnná ve vzdělávání mimo třídu - Frýzová, Iva
Špecifiká rôznych prostredí v kontexte vzdelávania mimo triedy. Niektoré typy vzdelávania, najmä v kontexte geografických a biologických disciplín, je neodmysliteľne spojené s využívaním autentického prostredia, ktorým môžu byť rôzne typy krajiny, školské záhrady, ale aj vnútorné a vonkajšie priestory prírodovedných alebo regionálnych múzeí, zoologických alebo botanických záhrad, centier environmentálnej výchovy a mnohé ďalšie. V posledných desaťročiach výskumné štúdie poukazujú na pozitívny vplyv vzdelávania realizovaného mimo triedy nielen na učenie sa žiakov a osobný rast učiteľov, ale aj na rozvoj prírodovedného vzdelávania. Otázkou však je, ako porovnávať, hodnotiť a zovšeobecňovať zistenia prípadových štúdií, ktoré prezentujú výučbu realizovanú v rôznorodom prostredí a za veľmi špecifických podmienok.