Factors of Tax Evasion: The Case of the Czech Republic - Josková, Kateřina
Hlavným cieľom tohto príspevku je odhadnúť faktory daňových únikov v Českej republike. Daňové úniky okrem iného znižujú príjmy štátu, čo vedie k zníženiu množstva a kvality verejne poskytovaných tovarov a služieb. Preto je potrebné zabezpečiť, aby si daňovníci plnili svoje daňové povinnosti. Po prvé, na odhad veľkosti daňových únikov v absolútnom a relatívnom vyjadrení používame peňažnú metódu (pomer hotovosť/vklady). Podľa našich odhadov bol rozsah daňových únikov v Českej republike v roku 2021 takmer 3,6 percenta HDP.