Racionálne nakladanie s komunálnym odpadom ako súčasť kruhovej ekonomiky - Juráček, Lukáš
Odpady predstavujú cenný zdroj surovín, ktorý je stále veľmi podceňovaný a ignorovaný. Napriek daným okolnostiam je Slovensko stále na chvoste recyklovania a optimálneho nakladania s odpadmi spomedzi krajín Európskej únie. Najviac uplatňovaný je stále princíp lineárnej ekonomiky, kde produkty, ktoré stratia alebo naplnia svoju úlohu skončia ako odpad. Subjekty, ktoré vytvárajú akýkoľvek typ odpadu by sa mali zaujímať o kruhovú ekonomiku, pretože v súčasnosti čelia podniky surovinovým, materiálnym, a tým aj tovarovým výpadkom a energetickým nedostatkom, resp. vysokej cene za poskytnuté energie. Úplným alebo čiastočným prechodom na kruhovú ekonomiku je možné dosiahnuť úsporu nákladov, opätovné zhodnocovanie surovín, dosiahnutie udržateľnosti v podnikaní a zvýšenie konkurencieschopnosti.