Vplyv prístupu na úspech riadenia projektov agilný, waterfall alebo hybrid? - Samáková, Jana
Rýchlo sa meniace podmienky na trhu, nové technológie, krátke cykly uvedenia produktov na trh a mnohé ďalšie faktory ovplyvňujú spôsob riadenia projektov. Na základe výsledkov zverejnených PMI bude stále narastať dopyt po efektívnom riadení projektov. Projektové riadenie prináša zákazníkom konečnú hodnotu, za ktorú sú ochotní zaplatiť. Preto pri každom projekte je dôležité sa orientovať práve na zákazníka a začať riadiť projekty hybridne – kombinácia agilného a tradičného waterfall riadenia. Obidva prístupy majú svoje výhody, pričom hybridný prístup zastrešuje flexibilitu agile a stabilitu waterfall. Aj napriek tomu, že agilne riadené projekty je možné považovať za úspešnejšie, na základe výskumu PMI možno konštatovať, že v rámci Európy iba 22 % úspešne ukončených projektov je riadených agilným prístupom, až 55 % je riadených tradičným „waterfall“ prístupom a 21 % hybridne. Cieľom článku je popísať agilne a tradične riadené projekty a vplyv zvoleného prístupu na ich úspešné ukončenie.