Projekt digitálny wellbeing (pohoda) pre učiteľov vysokých škôl - Hrablik Chovanová, Henrieta
Článok sa zaoberá základnými informáciami projektu Erazmus+ „Digitálny wellbeing pre učiteľov vysokých škôl“ (DWEL) so začiatkom riešenia od 1. 11. 2021 na STU v Bratislave. Pandémia ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom urýchlila digitálny prechod na vysokých školách a vysokoškolskí pedagógovia v tomto období čelili väčšiemu riziku digitálneho preťaženia alebo vyhorenia. Vedecké dôkazy pracovníkov v digitálnom prostredí ukazujú, že neobmedzené používanie zariadení môže mať výrazné negatívne dôsledky – spoločne sú nazývané „technostress“ a tieto problémy sú spôsobené technológiou či organizačnými očakávaniami a vedú k zhoršeniu produktivity, výkonu a duševného a fyzického zdravia zamestnancov. DWEL sa zameriava na dve skupiny: vysokoškolskí pedagógovia a vedúci zamestnanci. Plánovanými výsledkami sú zlepšenie digitálnych kompetencií pedagógov a zároveň zvýšenie kapacity riadenia vysokých škôl.