Priame zahraničné investície a ich vývoj v krajinách strednej a východnej Európy v rokoch 2010 – 2020 Foreign Direct Investments and their Development in Countries of Central and Eastern Europe in 2010 – 2020 - Liptáková, Katarína
Článok je zameraný na skúmanie vývoja priamych zahraničných investícií v krajinách strednej a východnej Európy v rokoch 2010 až 2020. Pri priamych zahraničných investíciách v týchto krajinách sledujeme ich stavy (ako percento HDP, ako percento celkového svetového objemu a ako percento objemu Európy). Vyhodnocujeme ich z dvoch hľadísk, z hľadiska skúmaného časového obdobia, ako aj z pohľadu analyzovaných krajín. Výsledky naznačujú, že nestačí len sledovať vývoj priamych zahraničných investícií cez vybrané ukazovatele, ale tieto ukazovatele dávať aj do vzťahu s veličinami ekonomickej výkonnosti krajiny, napr. hrubý domáci produkt na obyvateľa.